Presentació de llibre


Presentació del llibre VOLA, de l'autor local Rafel Duran, el dia 7 de febrer, a les 19.30h a la Biblioteca Municipal.


Presentació del llibre VOLA, de l'autor local Rafel Duran, el dia 7 de febrer, a les 19.30h a la Biblioteca Municipal.

XVII Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre. L'horta i el fruiterar

A les Terres de l’Ebre, el conreu combinat de diferents hortalisses i arbres fruiters (ara anomenat hortofructicultura), destinat al consum domèstic familiar, és una pràctica antiquíssima, que fins a mitjans del segle XX havia permès també l’intercanvi de productes o bé complementar els ingressos econòmics amb la venda dels seus excedents. Amb el pas del temps, aquesta pràctica, que ha deixat petjada en la cuina tradicional del territori i en el seu paisatge de petites explotacions, amb presència de masos i sènies arreu; ha anat generant també diferents agrupacions professionals, comunitats i cooperatives pageses. Aquesta agricultura local familiar, encara avui existent, de vegades ha evolucionat cap a noves explotacions de molt grans dimensions, dedicades a l’hortofructicultura intensiva, especialment al delta i les riberes de l’Ebre. Aquesta XVII edició de la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre està dedicada a l’horta i el fruiterar, i té per objectiu difondre i reivindicar els coneixements, les pràctiques i les formes de vida tradicionals que han produït i que, en conjunt, han conformat bona part de la cultura i l’economia del territori.
PROGRAMA COMUNICACIÓ.
09.30 h Rebuda de les persones inscrites i lliurament de dossiers.
09.45 h Inauguració de la Jornada.
10.00 h CONFERÈNCIA MARC. Canvis en els coneixements i les pràctiques hortícoles tradicionals a les Terres de l’Ebre, a càrrec d’ÀLEX FARNÓS i XAVIER RIBAS (Museu de les Terres de l’Ebre).
10.50 h PAUSA CAFÈ
11.30 h COMUNICACIÓ. L’horta de l’Aldea, entre la garriga i el Delta, a càrrec de MONTSE LLOSA (pagesa).
12.30 h COMUNICACIÓ. De l’horticultura a la fructicultura al sud de la Ribera d’Ebre, a càrrec de JULIO MONFORT (Associació Cultural La Riuada).
12.30 h COMUNICACIÓ. Els oficis d’empeltador i d’esllemenador al Baix Ebre i el Montsià, a
càrrec d’ÍNGRID BERTOMEU (Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres
de l’Ebre).
13.00 h COMUNICACIÓ. La cuina de l’horta a les Terres de l’Ebre, a càrrec de JUANJO RODA (cuiner professional i professor de cuina).
13.30 h Torn obert de paraula.
14.00 h DINAR
16.00 h COMUNICACIÓ. La Colònia Agrícola San José, fundada a l’Aldea el 1888, a càrrec d’ALBERT HERNÁNDEZ (gerent del Mas de Bernis).
16.20 h ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA.Visita guiada al Mas de Bernis, antiga colònia Agrícola San José a càrrec d'ALBERT HERNÁNDEZ (gerent del Mas de Bernis)
18.00 h Cloenda
 *******
DINAR
Només la inscripció amb pagament dona dret als assistents a gaudir del dinar que s’organitza dins la Jornada. Per assistir al dinar de la Jornada cal efectuar el pagament abans del 15 de gener. Feu l’ingrés (18 euros) al compte IBAN ES97 2100 0180 8302 0027 7863
fent constar al concepte “Jornada d’Etnologia 2020” i el vostre nom complet. Envieu la butlleta
d’inscripció i el comprovant bancari del pagament a secretaria@irmu.org
Es permet l’entrada lliure, com a públic oient.

Més informació

Jornada organitzada per:
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Museu de les Terres de l’Ebre
Institut Ramon Muntaner IRMU
Ajuntament de l’Aldea

A les Terres de l’Ebre, el conreu combinat de diferents hortalisses i arbres fruiters (ara anomenat hortofructicultura), destinat al consum...

Novetats !!!!

Tenim tres exemplars recent arribats a la Biblioteca Municipal, El latido del tiempo, la roda de l'oblit també en la versió en castellà La rueda del olvido. Donació de la mateixa autora Cari Ariño, 


Tenim tres exemplars recent arribats a la Biblioteca Municipal, El latido del tiempo , la roda de l'oblit també en la versió en castel...

XIV Concurs Literari i Artístic 21 d'Abril de l'Aldea

Continuarem informan, mentre podeu consultar les bases

Continuarem informan, mentre podeu consultar les bases